Gyakorlati tudnivalók

A Pálos 70 több különböző útváltozatot kínál nyolc+egy programban, annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a kedvéhez, lehetőségeihez leginkább passzolót. Így tehát a vándor részt vehet teljesítménytúrán, vagy két és fél napra bontott, vezetett zarándok-túrán, esetleg több rövidebb távú túrán, délutáni-esti kiránduláson, klasszikus búcsújáró zarándoklaton, illetve pálos-jezsuita vezetett zarándoklaton is. Emellett lehetőség van családosan is, közösen bejárva egy rövidebb távon átélni mindazt, amiről a Pálos70 Program szól, egy Gyermekzarándoklaton. Minden korosztálynak kínál lehetőséget a Program, alternatívákat a Természetben való Találkozáshoz a Természetfelettivel. Az útváltozatok részletes leírásai itt találhatóak.

Akár túrázóként, teljesítménytúrázóként vagy zarándokként veszünk részt, megélhetjük a táj szépségét, a gyaloglás örömét és fáradságát, a város hajnali elhagyásának vagy éppen a nagy folyón való alkonyi átkelésnek az élményét, belekóstolhatunk az évezredes kereszténység s ezen belül a pálos múlt és jelen értékeibe, kincseibe, helyszíneibe. Ha nyitottak vagyunk, találkozhatunk egymással és önmagunkkal, a természettel és a természetfölöttivel. E tekintetben mindenki szabadon a saját, személyes útját járja; ahány ember, annyiféle élmény...

Igyekszünk lehetőséget adni arra a keresztény hívőknek, hogy – választás szerint – egyéni vagy kiscsoportos zarándoklatként végigjárhatók legyenek az utak, tehát a fizikai úttal párhuzamosan lelki út is lehessen: lelki tartalmakat, gondolatokat, „élmény-morzsákat” kínálunk fel, jelenítünk meg a vezető füzetben és az állomásokon. Aki pedig vezetett, közösségi zarándoklaton szeretne részt venni, neki a két és fél napos („Fehér Barátok nyomában”) ill. a vasárnap reggeli („Magyarok Nagyasszonya”) útváltozatot ajánljuk. Külön figyelmet érdemel a Pálos Gyermekzarándoklat, amely a családoknak, kisebb gyermekeknek szóló zarándok élményt nyújt, az ő nyelvükön. Megízlelhetik a Pálos70 szellemiségét, s mindazt a sok csodát, amellyel a Program során találkozhat a vándor. Jezsuita vezetéssel is lehetőség van, a Kaszap 20 zarándoklat keretében bekapcsolódni a programba. Zarándok testvéreinknek, különösen ajánljuk, hogy vegyenek részt a márianosztrai pálos engesztelő kegytemplomban rendezett ünnepi szentmisén, ami vasárnap 10:30-kor kezdődik.

Aki a szombati (vagy a két és fél napos) útvonalak valamelyikén vesz részt, személyre szóló Pálos 70 oklevelet és kitűzőt is kap, valamint induláskor egy vezető füzetet, amelyben térkép, útleírás, az útmenti főbb helyszínek leírásai és a helyhez kötődő lelki tartalmak (gondolatébresztő kérdések, idézetek) is találhatók. A füzet a túra után, később is használható (pl. aki rövidebb résztávon megy, az egyénileg a füzet alapján is majd bejárhatja, felkeresheti az általa kihagyott helyszíneket, útszakaszokat).

A Pálos 70 útváltozatainak többsége egyéni bejárású (kivéve a Fehér Barátok Nyomában vezetett zarándoklatot, a Gyermekzarándoklatot és a vasárnapi nap búcsújárását, valamint a Kaszap 20 pálos-jezsuita zarándoklatot), ami azt jelenti, hogy mindenki úgy és olyan tempóban mehet, ahogyan szeretne: akár egyénileg is, vagy ha csoporttal, ismerősökkel jön, akkor mehet velük együtt vagy tőlük külön. Csak arra kell figyelni, hogy a célpont zárásáig (Márianosztra éjjel 2:00 óra, vagy vasárnap 8:00-10:00) be kell érkezni. Ez azt is jelenti, hogy aki korábban indul, annak több ideje van, ezért érdemes korábban felkelni és útra kelni, nemcsak a biztonság érdekében, hanem akkor kevesebbet is kell éji sötétben menni. Az útvonal egyes szakaszait festett útjelzések jelölik, melyek az induláskor mindenkinek kiadott vezető füzetben lévő térkép és útleírás alapján nyomon követhetők. Egyes helyeken/szakaszokon az útjelzéseket a Pálos 70 ideiglenes jelző szalagjaival egészítjük ki, így tehát figyelmes útvonalkövetéssel nem fog senki eltévedni. Az útvonal mentén egyes állomásokon várják a vándorokat, van ahol frissítővel (étellel, innivalóval). A pontokon lévő regisztrációs rendszer segítségével a szervezők nyomon követik a programon résztvevőket, hogy mely pontokat mikor érintették. A vezetőfüzetben megtalálható, hogy melyik pont mikor zár, ezt érdemes szemmel tartani. A rajt zárásakor elindulnak a mezőny záró (ún. „seprő”) önkéntesei, akik elérik és eligazítják azokat, akik valami miatt olyan lassan haladnak, hogy már nem fognak időben célba érni. A vezetőfüzetben megadunk egy központi telefonszámot (+36 30 567 1415), vész esetére, de vegyük igénybe bátran a pontokon az önkéntesek, valamint a túratársak segítségét is.

Hogy mit kell hozni, az elsősorban a választott útvonaltól függ, de általánosságban elmondható, hogy amit egy túrára vagy zarándoklatra szokás:
- hátizsák (aki csomagszállítást kér, annak külön kis hátizsák is a napközben szükséges felszereléssel)
- jól bejáratott túracipő/bakancs, esetleg kamásli, tartalék túrazokni
- az időjárásnak megfelelő, réteges öltözet (a választott útváltozattól függően 1-2-3 napra)
- esőkabát
- személyes iratok, telefon
- enni- és innivaló, esetleg bicska
- fejlámpa, tartalék elemmel (bizonyos útváltozatokon kötelező, lásd az útvonal leírásánál!)
- egészségügyi felszerelés (pl. sebtapasz, saját gyógyszerek)
- opcionálisan túra- vagy zarándokbot
- szállás(ok) igénybevétele esetén: hálózsák, derékalj, tisztasági felszerelés, törölköző, váltóruha alváshoz is, fürdőpapucs

A hoznivalókról részletes listát, tanácsokat ide kattintva találsz.

Kérjük a résztvevőket, mindenképpen figyelmesen olvassák végig a szükséges információkat tartalmazó válaszleveleinket, valamint tájékozódjanak a kiválasztott túra oldalán a részletekről! Kérdés esetén pedig állunk rendelkezésre.

Hálózsákos-polifoamos szálláslehetőség lesz Márianosztrán (és a Fehér Barátok Zarándoklat résztvevőinek Szobon) az iskola torna- és tantermeiben az összes távhoz, mely szombaton éjszaka érkezik oda (Pálos70, Pálos40, Pálos20), díja 1500 Ft, mely tartalmazza a meleg vacsorát, szállást, illetve a másnapi reggelit. Mivel Márianosztra párszáz lelkes falucska, ahol nem tudnak elszállásolni egyszerre több száz főt, így a szobi iskolák termeit is igénybe kell vennünk. Szobra a megfáradt vándorok különjárattal mehetnek át, illetve jöhetnek vissza vasárnap az ünnepi búcsúra, amelyet a szervezők biztosítanak igény szerint. Lehetőség van a távoknál eleve Szobra megérkezni szombaton, ott megszállni, s vasárnap beérkezni a Márianosztrai célba (8:00-tól 10:00-ig). Erről mindenképpen érdemes a szervezőket értesíteni a szállásfoglalás miatt.

A két és fél napos vezetett vándorlás pénteki szállása Csobánkán lesz. Figyelem! A szállást igénylőknek kötelező a zseblámpa és a polifoam.

Márianosztráról távolsági busszal és kisvasúttal lehet Szobig eljutni, Szobról pedig vonattal utazhatunk Budapest felé. Az utolsó járatok indulása után a szervezők igény szerint biztosítják a Szobra leutazás lehetőségét, az utolsó budapesti csatlakozás lehetőség időpontjáig.

Kisvasút menetrendje: http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=2840

Autóbusz menetrendje: http://www.volanbusz.hu/menetrend.php?menetrend=2087&dir=to

Vonat menetrendje: http://vasutimenetrend.hu/allomas/szob-vasutallomas/1093/minden-vonat/

A Program keretein belül az alábbi különjáratok igényelhetőek:

- A túra során, szombaton a Pilisszentléleki ponthoz igény szerint biztosítunk a Kétbükkfanyeregből különjáratot, részleteket lásd a „Remete Szent Pál” ► Pálos 22 oldalon.

- Basaharc-Szob komp. Minden óra 50-kor indul szombaton, az utolsó 23:50-kor. Sajnos több nem, így érdemes ezt figyelembe venni. A legközelebbi komp vasárnap reggel 7:50-kor indul. Díjtalan a szolgáltatás, árát a nevezési díj tartalmazza.

- Kisvasút indul vasárnap Márianosztráról Szobra 13:05-kor és 15:05-kor. A vonat ára 200HUF/fő, amelyet a Márianosztrán a célban lévő Pálos70-es szervezőnek kell fizetni.

- Szépjuhászné vasútállomásról a 12:46-kor, illetve a 13:33-kor induló Széchenyi-hegy felé tartó (Normafa) menetrendszerinti gyermekvasútra a zarándoklat résztvevőinek különkocsi biztosított. A menetrendben bekövetkezett változtatások miatt a vonatok indulási ideje változhat. További részletek a helyszínen.

Ha megvan a választott útváltozat, akkor érdemes előjelentkezni a honlapon lévő űrlap segítségével. A vezetett „A Fehér Barátok Nyomában” nevű útvonalra kötelező ezt megtenni, a többi útváltozatra pedig ajánlott a szálláshelyek biztosítása érdekében (de a szervezők számára is nagy segítség a várható létszám előzetes becsléséhez). Az előjelentkezési határidő szeptember 30.

A vasárnapi zarándoklaton a részvétel ingyenes. A többi útváltozatnál a résztvevők nevezési díjjal járulnak hozzá a túra költségeihez (ellátás [frissítő, csoki, gyümölcs] az útmenti pontokon, dunai kompátkelés, térképes vezető füzet, a célban névre szóló oklevél, emléklap, kitűző). A 35+35+7 változat nevezési díja ezeken felül tartalmazza a szállások, a meleg vacsorák, a reggelik, és a csomagszállítás díjait is. Más útváltozatok résztvevői is igény szerint kérhetnek szállást (+1500 Ft) és csomagszállítást (+200 Ft). E díjak és a nevezési díj az indítási helyszínen, a regisztrációkor fizetendő készpénzben. Az egyes túrák részvételi költségét lásd az útváltozatok részletes leírásánál.

A felmerülő költségeket a nevezési díjak, a támogatói hozzájárulások és az önkéntes adományok együttesen fedezik. Az adományokat a Pálos Rend 11731001-20118680 (OTP Bank) számlaszámára várjuk, „ADOMÁNY-Pálos70” közleménnyel.

Természetesen be lehet kapcsolódni később is a Programba. Ennek zökkenőmentes biztosíthatósága érdekében kérünk mindenkit, hogy a központi elérhetőségeken jelezze ezen szándékát a szervezők felé. A csoport haladási ütemét szervezők által megadott túravezetővel kell egyeztetni. Minden ezektől eltérő esetekben a szervezőkkel egyeztetett ár a mértékadó. A költség árazása annak megfelelően alakul, hogy melyik túrán vesz részt a vándor a csatlakozást követően, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoktól.

A Pálos70 központi telefonszáma: +36 30 567 1415

A Pálos70 központi e-mail címe: paloshetven@gmail.com

Márianosztra templomi programok:

Élő kövek - templombemutatás mindenkinek - a templomról és amiről a templom szól: szombat este 19-20 óra között, valamint vasárnap 9:00-kor.

Lelki beszélgetés és gyónási lehetőség a pálos András atyánál a szombat esti órákban.

Szentmisék: szombat este 18:00, vasárnap 8:00 és az ünnepi nagymise 10:30-kor. Az ünnepi nagymise után, 13:00-tól Rabkoncert.